Enhancing Logistics Performance: Integrating Ports, Custom Clearance, Digitalization, and European Product Passport
Jan Frick (Universitetet i Stavanger) & Kenn Steger-Jensen (Aalborg Universitet & USN)
Artiklen undersøger den centrale rolle, som logistikken, der ofte omtales som rygraden i den globale handel, spiller i udformningen af landenes økonomiske scenarier i en stadig mere globaliseret verden. Gennem en dybtgående undersøgelse af litteraturen belyser artiklen udviklingen i logistikkens ydeevne over tid og sætter fokus på 4 primære påvirkningsfaktorer: havne, toldklarering, digitalisering og det europæiske produktpas (EPP). Disse faktorers indvirkning på udformningen af logistikeffektiviteten og deres uundværlighed i forhold til at styrke logistiknetværket analyseres grundigt.
Artiklen bekræfter nødvendigheden af at harmonisere disse elementer for at forbedre logistikydelsen og fremstiller dem som vigtige søjler, der understøtter økonomisk vækst.
Resultaterne peger på, at indførelsen af avancerede teknologier øger synligheden i forsyningskæden, reducere omkostningerne og øge logistikeffektiviteten, mens initiativer som EPP fremmer bæredygtigheden i hele forsyningskæden.
Artiklen konkluderer ved at slå til lyd for vedvarende investeringer i disse kritiske aspekter fra EU's og andre regioners side for at optimere logistikydelsen og øge den globale konkurrenceevne. Artiklen opfordrer til øjeblikkelig handling fra politiske beslutningstagere, praktikere i logistikbranchen og akademikere for at tilpasse sig den globale logistiks hurtigt skiftende dynamik og derved fremme logistiksystemer, der er mere effektive, bæredygtige og gennemsigtige.
Forfattere
Atle M. Christiansen, Kenn Steger-Jensen and Kenneth Vidskjold
University of South-Eastern Norway, Post Office Box 4, 3199 Borre, Norway {ac,kes,kv}@usn.no
Artiklen undersøger udfordringerne ved interessenternes påvirkning af innovationsprocessen, som både kan være en fordel og en ulempe for innovationsprocessen.
En af casene i artiklen er Hav Line, en norsk maritime virksomhed hvor det er tydeligt hvilke konsekvenser det har når interessenterne vil forhindre innovation. Hav Line er en bæredygtig virksomhed inden for transport og slagtning af opdrættede fisk. Konceptet er baseret på at transportere fisk til markedet med skib og slagte fisken på én gang, hvilket bidrager til en kortere proces fra hav til bord.
Gennem færre operationer, hurtig nedkøling af fisken og hurtig distribution til markedet bidrager konceptet til bedre fiskevelfærd, højere kvalitet, reduceret madspild og minimerer fodaftrykket fra opdrættet laks.
Ved at designe og optimere den samlede produktions- og logistikproces har det været muligt at innovere hele værdikæden med reduceret tid, omkostninger og emissioner til følge.
Carbon Footprint Principles and Challenges in Transport Logistics
Accepteret for TEHNIČKI GLASNIK, juni 2024
Kenn Steger-Jensen (Aalborg Universitet og USN), Hans-Henrik Hvolby (University College Nordjylland), Sven Vestergaard (University College Nordjylland), Mihai Neagoe (Foresion og University of Tasmania), Carsten Svensson (International Monetary Fund)
Logistiskbranchen er under pres fra forbrugere og regeringer for at reducere CO2 udledningen. EU's emissionshandelssystem (Emission Trade System, ETS) træder i kraft fra 2027 og arbejder efter ”cap and trade”-princippet. Et ”cap” er en grænse for den samlede mængde drivhusgasser, som logistikoperatører må udlede. Derfor er der behov for at udvikle en køreplan og handlingsplaner for at reducere emissionerne, hvilket vil påvirke logistikoperatørerne drastisk. Artiklen præsenterer aktuelle standarder, rammer og principper samt eksempler på beregninger af CO2 udledning i ”last-mile” transport.
Mihai Neagoe (Foresion og University of Tasmania), Hans-Henrik Hvolby (University College Nordjylland), Paul Turner (Foresion og University of Tasmania), Kenn Steger-Jensen (Aalborg Universitet & USN), Carsten Svensson (International Monetary Fund)
Logistikbranchen’s reduktion af CO2 udledningen er afhængig af både eksisterende og nye teknologiske transportløsninger. Det omfatter køretøjer med alternative brændstoffer, batteriteknologier, vedvarende energi og opladningsløsninger. Alle bidrager til en reduktion af CO2-emissioner, men implementeringen varierer med hensyn til omkostninger og potentielle udfordringer. Denne artikel præsenterer et framework hvor de alternative brændstoffer analyseres inden for tre perspektiver af udfordringer i form af socio-tekniske, økonomiske og miljømæssige. De tre kategorier af udfordringer vedrører køretøjer og flåder af alternative brændstoffer, distributionsinfrastruktur for alternative brændstoffer samt produktion af disse. Målet er at understøtte et mere holistisk syn på både fordele og udfordringer ved overgangen til alternative brændstoffer
OBS ! Vores hjemmeside bruger cookies.
Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies. Vil du vide mere, klik her.